Barnmorska

Helena Maass

Dipl. Akupunktör, Leg. Barnmorska

Boka tid
             Efter många yrkesår som Barnmorska ville jag vidga mina vyer.
Tre års studier inom TCM har givit mig en djupare kunskap om människan och nya redskap att jobba med.

Jag är legitimerad barnmorska och har jobbat med att möta och stötta människor i olika vårdsammanhang i över 30 år ,  
Som nyutbildad Sjuksköterska  på barnkliniken i Västerås med för tidigt födda och sjuka nyfödda barn.  
Sedan som Barnmorska på barnmorskemottagningar , ungdomsmottagning och olika förlossningsavdelningar i Sverige och Norge.
Under ett antal år arbetade jag som hembarnmorska  i Stockholm med omnejd.
Under det sista året har jag föreläst på barnmorskeprogrammet i Stockholm och Västerås om hemfödslar och  födandet, ur ett holisiskt perspektiv.
Jag åker  regelbundet till  Norge och jobbar där som Norsk Jordmor .

2002-2003  utbildade jag mig i Antroposofisk läkekonst vid Vidarkliniken i Järna.  En holistisk , mycket intressant och givande utbildning.
Den utbildningen ledde till mitt uppdrag som representant  för Weleda, där jag  jobbat i många år som konsult med fokus på  barn och havandeskapsprodukterna.  

Under  tre  år mellan 2012-2015   utbildade  jag mig till Diplomerad Akupunktör på Svenska Akupunkturakademin  på Hälsans hus i Stockholm. 
Fortbildning sker regelbundet på skolan med föreläsare från olika länder och specialiteter.
 Jag avslutade min utbildning med en praktikperiod i Nanchang i Kina i Oktober 2015.  Praktik på ett stort sjukhus varvades med föreläsningar på Universitetet för TKM (Traditionell kinesisk medicin ).

Inom TKM ser man vikten av att kroppen och själen behöver vara i balans för att vi ska fungera och hålla oss friska. Vi utsätts under hela livet för olika yttre och inre påfrestningar i form av tex vind ( som vid en nackspärr) kyla ( som en förkylning)
känslomässig stress.   Allt detta påverkar oss och är vi då i balans klarar vi påfrestningarna bättre.
Med olika tekniker som Akupunktur, Moxa (då man värmer de olika akupunkturpunkterna) Kopping, eller genom att koppla el på väldigt låg frekvens till nålarna kan man få ordning på obalanser och hjälpa kroppen och själen att hålla sig frisk. Även genom kosten påverkas balansen i väldigt hög grad.

Yin och Yang   (som  tex vila/aktivitet   kyla/värme)  är grunden för TKM.
Yin och Yang behöver vara i balans för god hälsa.  
Ett enkelt exempel är tex en förkylning  (man har blivit för kall )  och  man känner sig också oerhört frusen  (yin är kyla)  och vill klä sig varmt, krypa ner i badet  eller sitta framför brasan  (yang är värme) .

Om vi lyssnar in  våra behov gör vi ofta  instinktivt rätt saker för att hitta tillbaka till hälsan , men ibland behövs lite hjälp på traven.

Akupunkturen och de andra teknikerna  är fantastiska metoder, som jag nu erbjuder i mitt behandlingsrum på andra våningen i Gröna Villan på Tunnlandsvägen Ekerö.
Genom att behandla olika smärttillstånd, sömnsvårigheter, oro och ångest, klimakteriebesvär, utmattning, spädbarnskolik, illamående och  olika problem under graviditet kan man nå mycket fina resultat.


Sedan Januari 2019 ger jag även Akupunkturbehandlingar på Narkoskliniken , för patienter med bettproblematik , spända ömma käkar och gnisslande av tänder.  
Behandlingen hjälper käken att slappna av och minskar på smärtor.
Ni hittar Narkoskliniken på Rålambsvägen 10 A +B  112 59  Stockholm. På nätet : www.narkoskliniken.se

Svenska Akupunkturakademin
Läs mer
Väst möter Öst

Sjuksköterska/Barnmorska
Jag ser min skolmedicinska utbildning och långa yrkeserfarenhet som en bra grund att kombinera med TCM .
Att förstå sig på diagnoser, tidigare och pågående behandlingar/ medicinering  hjälper till att på rätt sätt ge behandling med TCM.


Jag arbetar med journalföring  och under  tystnadsplikt. 
Likaså under devisen: Vetenskap och väl beprövad erfarenhet.